TE DOEN


BRAÏTOU-SALA (1885-1972).  

L’ÉLÉGANCE D’UN MONDE EN PÉRIL    

EXPOSITION DU 19 MARS AU 5 JUIN 2016

PISCINE te Roubaix :  een tentoonstelling over het werk van Albert Braïtou-Sala. De in Tunesië geboren kunstenaar specialiseert zich in mondaine portretten van de Parijse beau monde. Zijn werken staan ook geregeld op de voorpagina van L’Illustration.

braitou1

In het museum in Roubaix maken we kennis met zijn prachtige getuigenissen van maatschappij en mode tijdens de dolle jaren twintig en tijdens het interbellum, midden in de art deco-periode. Veel werken, zowel uit publieke als uit privé-collecties, zijn nooit eerder tentoongesteld. U bezoekt deze tentoonstelling individueel.

 


TENTOONSTELLING  : AMEDEO  MODIGLIANI  in het LAM te Villeneuve d’Asq  van 27/02/2016 – 05/06/2016

modigliani

 

Het LaM in Villeneuve d’Asq wijdt een grote retrospectieve aan het werk van Amedeo Modigliani. Zijn korte maar erg vruchtbare loopbaan wordt geschetst aan de hand van een aantal opmerkelijke aspecten: de dialoog van de Italiaanse kunstenaar met de niet-westerse beeldhouwkunst, de portretten die hij maakte van zijn vrienden-artiesten uit de Parijse avant-garde en de unieke ontmoeting tussen Modigliani en verzamelaar Roger Dutilleul. Dat alles maakt dat we hier een schitterende verzameling van Modigliani’s werken te zien krijgen, vanuit de hele wereld.


Naamloos

S.M.A.K. – GENT

Tentoonstelling van 05.03 tot 05.06.2016
  Rinus Van de Velde | Donogoo Tonka

Rinus Van de Velde (°1983, Leuven, België) tekent zichzelf als acteur in een ingebeelde kunstenaarsbiografie. Hij construeert die op basis van gevonden foto’s of foto’s van door hem geënsceneerde taferelen.

Daarin meet de kunstenaar zich de identiteit aan van diverse personages. Teksten bij de grote, gedetailleerde beelden bieden context.  De tekeningen zien er virtuoos, direct, licht en cool uit.   Maar al snel ontdek je onderliggende lagen: scherpe ironie, doorgedreven onderzoek, visuele intelligentie, vrije verbeelding en een grote gevoeligheid.  Van de Velde tekent met houtskool. Zo kan hij snel en in een consequente stijl werken en komt het documentaire karakter van zijn werk het best tot uiting.

Voor S.M.A.K. maakt de kunstenaar een nieuwe installatie met tekeningen.
 


ARNE QUINZE    CITYVIEW

Tentoonstelling

          zaterdag 3 oktober                                                               t.e.m. 15 november 2015

  AT  THE  GALLERY,  Leopoldstraat 57,  2000 Antwerpen

Open  donderdag t.e.m. zondag van 12u tot 18u

Cityview
Cityview

Inspiratie voor Cityview haalde Arne Quinze uit de impressies en ervaringen die hij opdeed tijdens zijn vele reizen van de afgelopen jaren. In zijn zoektocht naar de diversiteit tussen verschillende culturen kwam hij tot de conclusie dat alle steden in de wereld zijn opgebouwd uit een monotoon patroon van vierhoekige hokjes. Deze inspiratieloze vormfactor, vaak toegepast door bouwpromotoren en architecten, ziet de kunstenaar dan ook als nefast voor de culturele en sociale ontwikkeling van onze moderne steden.  ….

Natural chaos satellite
Natural chaos satellite

 

Natural Chaos Satellite is Arne Quinze’s reactie op het gebrek aan diversiteit in onze samenleving, een metafoor voor de kunstenaar zijn constante zoektocht naar diversiteit

Arne Quinze
Arne Quinze

 


 

Met Drawing | THE BOTTOM LINE van 10.10 tot 31.01.2016 presenteert SMAK werk van ongeveer 50 internationale kunstenaars als staalkaart van wat tekenen vandaag binnen actuele kunst betekent.

borremans foto

Tekenen is één van de eerste dingen die een kind doet. Tekenen is een meesterdiscipline, een fundament voor de kunsten. Niets is zo uniek en persoonlijk als een tekening. Tekenen kan snel, traag, gecontroleerd, expressief, schetsend, hermetisch, verhelderend, direct, technisch, waarnemend, fantastisch, openlijk, intiem, afstandelijk en nog veel meer.

‘The Bottom Line’ toont verschillende dimensies van tekenen als vorm van actuele kunst: van abstract tot figuratief, van kleine tot grote formaten, van snelle schetsen tot trage, grootschalige projecten of van tekenen als film tot tekenen als performance. Het inhoudelijke spectrum reikt van persoonlijk dagboek tot politiek betekenisvol, van zelfportret tot maatschappelijk groepsportret. Sommige tekeningen worden speciaal voor deze tentoonstelling gecreëerd. Ook gaan enkele kunstenaars in situ aan de slag.

  

125 JAAR BIETENOOGST

zondag 20 september 2015

claus

Het majestueuze schilderij Bietenoogst, dé blikvanger van het Museum van Deinze en de Leiestreek geschilderd door Emile Claus, bestaat 125 jaar en dat wordt groots gevierd!

Op zondag 20 september vindt er op de oorspronkelijke locatie van het schilderij, ter hoogte van de Xavier De Cocklaan in Deurle een spetterend feest plaats om deze 125e verjaardag in de schijnwerpers te plaatsen.

Het programma zal er als volgt uitzien: 

- 11 u: officiële opening 

- 11.30 u: kunstperformance door Stief Desmet en Dolores Bouckaert, vlak bij de Leie en het bietenveld 

- 12 u: lunch verzorgd door De Wassende Maan, bio-boerderij van Astene: een verrassend bord met vergeten groenten, geaccompagneerd met een feestelijk bietensapje 

- 12 u – 17 u: kinderanimatie, springkasteel, tableau vivant naar Bietenoogst: maak zelf deel uit van het schilderij in onze fotostudio, grime, Jo Decaluwé brengt de vertelling Nonkelken van Cyriel Buysse, kunstworkshops, 19e eeuwse dansinitiatie met Danseridoe, … 

- vanaf 13.30 u: doorlopende fietszoektocht vanaf het veld van Bietenoogst tot het Museum van Deinze en de Leiestreek en omgekeerd. 

Inschrijven voor de lunch (8) is verplicht en kan tot 12 september via museum@deinze.be of 09 381 96 70. Zorg dat je erbij bent! 

“2015” HET JAAR VAN DE OUDE MEESTERS

Een unieke tentoonstelling die je niet mag missen                           “Vincent Van Gogh in de Borinage”

 

imagesVan Gogh verbleef twee jaar in de Borinage in Bergen als predikant. Die periode was van groot belang voor zijn verdere carrière: in de Borinage koos hij voor een kunstenaarsbestaan en ontwikkelde hij een voorliefde voor het alledaagse leven van boeren en arbeiders. In de tentoonstelling zijn een zeventigtal werken uit internationale collecties verzameld, van schilderijen en tekeningen tot zeldzame brieven van de schilder aan zijn broer Theo over zijn twijfels rond het kunstenaarsleven en zijn passie voor tekenen !

Van 25 januari t.e.m. 27 mei                                                                                    Meer info op www.mons2015.eu

Datum bezoek aan deze tentoonstelling door  vzw De Kunstgreep wordt binnenkort medegedeeld aan onze leden.UITSTAP BERGEN “VINCENT VAN GOGH IN DE BORINAGE”

Een prachtige dag voor al onze leden en niet leden in Bergen op 9 mei

Als je naar de stad rijdt dan zie je hem al van ver; het Belfort van Bergen is met zijn 87 meter overal zichtbaar en is dan ook hét symbool van Bergen.

De toren lijkt nog hoger door zijn positie op de hoogste heuvel van Bergen.

Op deze strategisch gelegen heuvel is Bergen ooit gesticht en de stad is langzaam om deze heuvel heen gegroeid.

Tegenwoordig kun je hier het Kasteelpark Graven van Henegouwen bezoeken.

Het 17e eeuwse belfort is door UNESCO erkend als werelderfgoed en is dan ook uniek in zijn sobere barokstijl en klassieke inrichting.

 

Bezienswaardig

De stad Mons staat vol met mooie gebouwen, kerken, pleinen, parken en andere monumenten.

Al wandelend in de rustige, oude straten met historische panden nabij het Belfort en de Heilige Waldetrudis kerk ben je even in een andere tijd.

Ook op de Grote Markt is er genoeg te zien, bijvoorbeeld het mooie stadhuis en de achterliggende Tuin van de Burgemeester. Eigenlijk allemaal bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je city trip naar Mons!

Bergen/Mons werd dit jaar uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. In de voomiddag maak je met een gids kennis met het rijke verleden van Bergen. Daarnaast is het 125 jaar geleden dat de grote kunstschilder Vincent Van Gogh is gestorven.

In de namiddag breng je een gegidst bezoek aan de expo Van Gogh in de Borinage in het museum van Beaux-Arts Mons.

Tijdens het verblijf van Vincent Van Gogh van bijna twee jaar (1878-1880) in de Borinage en in Mons zette hij een punt achter zijn loopbaan als dominee en koos hij voor een leven als artiest. Al snel kweekte hij in België een passie voor scènes uit het dagelijks leven van boeren en de arbeiders uit de mijnstreek. De tentoonstelling huisvest ongeveer 70 schilderijen en tekeningen uit verscheidene internationale collecties, alsook originele handgeschreven brieven door Van Gogh in de Borinage en in Brussel, die nog maar nauwelijks aan het publiek werden getoond.

Een flinke portie cultuur in combinatie met een rondleiding in deze levendige stad staat je te wa