MODELTEKENEN NAAR LEVEND MODEL


Modeltekenen is leren kijken, zien en daarna weergeven.
Verschillende technieken worden toegepast, zoals houtskool, pastelkrijt, aquarel enz…….. inschrijvingen via formulier onderaan

Lessenreeks :

Het naaktmodel kan verschillende houdingen aannemen. De tijdsduur van een stand is mede afhankelijk van de houding en vaardigheid van het model. Veelal worden er korte poses van 5 tot 10 minuten afgewisseld met langere poses van 20 tot 30 minuten. Wanneer het model in een gemakkelijke houding staat, zit of ligt, kan een pose natuurlijk ook langer duren.

Model schilderen en tekenen vraagt veel concentratie, je doet namelijk veel dingen tegelijkertijd.

Behalve aandachtig naar het model kijken, moet je ook bepalen hoe je het model in de ruimte van je tekening/schilderij plaatst.

Je houdt bij het tekenen en schilderen het overzicht op de compositie en de grote lijnen van het geheel. Daarbij moet je goed kijken naar de totale houding, de verhoudingen van het lichaam en optische verkortingen.

Tegelijkertijd besteed je aandacht aan de lichtval, de lichte en donkere partijen.

Dan is er nog de manier waarop je het materiaal, zoals verf en krijt en dergelijke verwerkt.

Bij dit alles komen nog het kleurgebruik, plasticiteit, huiduitdrukking en de verbeelding van de persoonlijke eigenschappen van het model.

Modeltekenen Tips

Goed kijken:

• Bekijk je tekening eens van een afstand. Neem twee of meer stappen achteruit. De afstand geeft je meer overzicht op je werk.

• Een veelgemaakte fout is dat je teveel naar je werkstuk kijkt en te weinig naar het model. Kijk voor ten minste vijftig procent van de tijd naar het model.

• Door je ogen bijna dicht te knijpen en door je wimpers heen naar het model te kijken, kun je duidelijker contrasten zien. Bekijk ook de tussenruimten dit is bijvoorbeeld de ruimte tussen een arm en de romp.

Vorm & verhoudingen:

• Begin met het maken van een compositieschets in lichte potloodlijnen of met een lichte kleur in dunne verf. Met deze opzetschets hou je het overzicht op de vlakverdeling.

• Het lichaam bestaat niet alleen uit een contourlijn, maar is driedimensionaal en heeft volume. Kijk daarom goed naar het lichaam en herken daarin de basisvormen, zoals ronde vormen, cilinders, rechthoeken en driehoeken.

• Trek een denkbeeldige loodlijn en kijk hoe schuin en in welke hoek lijnen in het figuur zich daarmee verhouden. Zo kun je ook zien of de figuur in balans is.

• De dieptewerking en het perspectief zijn afhankelijk van de positie van waaruit je het model bekijkt.

• De verschillende onderdelen van het lichaam vormen samen een geheel. Een zijwaarts been of arm staat in verhouding tot de rest van het lichaam. Door een denkbeeldige cirkel te trekken vanuit het draaipunt (bijvoorbeeld heup of schouder (kogelgewricht)) zie je of de verhoudingen in je tekening kloppen.

Elke woensdag avond van 19.30 uur tot 21.45 uur.

Eerste sessie:

27/09, 4/10, 11/10, 18/10: houtskool, potlood poses van 10 tot 20 minuten. Oefenen op verkortingen.

25/11: model klei. 1 pose (eventueel 2 poses).

8/11, 22/11, 29/11, 6/12: model pastel tekenen, poses van 10 tot 20 minuten. Oefenen op licht en schaduw via kleuren.

13/12: model klei. 1 pose (eventueel 2 poses).

20/12, 10/01, 17/01, 24/01: model schilderen met olie- of acrylverf. Voor de niet schilders: academisch tekenen met potlood. 1 pose van 2 uur.