schilderen met paletmes

Door Wery Pollier

Schilderen met het paletmes komt neer op het aanbrengen van verf op doek of papier zonder toevoeging van medium. In tegenstelling met het klassieke schilderen met penseel is hier ook de structuur bij het aanbrengen van de verf zeer belangrijk.

We starten de workshop terug met een korte demo. Daarvoor heb ik voor een portret gekozen van Amy Winehouse. Na deze start je met de voorbereiding van jouw eigen werk. Dit zal afhankelijk van  het door jouw gekozen onderwerp ongeveer 2 lessen in beslag nemen. De volgende 3 lessen werkt je uitsluitend met het paletmes. Het onderwerp dat jij kiest is vrij. Zorg er wel voor dat je een kleurrijke en scherpe foto of afbeelding kiest.

Techiek:

 1. Tekenen van uw onderwerp op doek. De mate van het uit tekenen of detail tekenen is afhankelijk van uw onderwerp. Een portret of personen moeten steeds gedetailleerd getekend worden, bij een landschap of een stilleven is een juiste basis tekening meer dan voldoende. Het tekenen hoeft niet met houtskool, dus mag met potlood, dit omdat we de verf dik aanbrengen. (eerste 2 lessen)
 2. Onderschilderij verven met penseel. Indien u werk met olieverf gebruikt u best terpentijn als oplosmiddel. Bij acrylverf werkt u best met een waterige verf. De onderschilderij hoeft niet uitgewerkt te zijn. Het aanbrengen van de basiskeuren is meer dan voldoende.(eerste 2 lessen)
  1. Schilderen met paletmes. Bovenop de onderschilderij boetseert u eigenlijk het definitief schilderij met al zijn details. De techniek daarbij zal uitgebreid besproken worden in de les. (3 lessen)

   Nodige materialen:

   Doek 40×60 cm of papier A3 minstens 250 gr. Mag kleiner of groter maar: hoe kleiner je werkt hoe moeilijker!

   Potlood en broodgom.
   Verf: acryl of olie.
   Terpentijn indien u olieverf gebruikt.
   Schildermes of paletmes: Paecock nr 4 of 6
   Penselen.
   Palet. Belangrijk daarbij is dat uw palet glad is, vb geolied houten paletmes, een stuk glas of plexiglas.

   Workshop data:  24/1/22 – 31/1/22 – 7/2/22 – 14/2/22- 21/2/22

                                                         Prijs workshop: 55 €

Start van 19.30u tot 21.45u

WIL JE INSCHRIJVEN?

Zend ons je naam, adres, telefoonnummer en gekozen cursus.  Schrijf het overeenkomstig bedrag over op het nummer BE56 8905 1407 6688 van vzw De Kunstgreep met vermelding van je naam en de gekozen cursus.
Materialen zijn niet in de prijs inbegrepen

  Vrije Academie De Kunstgreep